Stockenträffen 2010

– I underbart sommarväder genomfördes årets träff – fina paddlingsdagar under sista helgen i augusti. Många kajakister  från när och fjärran strålade samman intill den lilla kustfiskebyn Stocken på Orusts västra sida. Här fanns som vanligt många olika typer av kajaker och i olika material; glasfiber, polyeten , plywood och epoxibehandlade träkajaker.

Mycket folk och många tält.

Till vänster "Black Pearl" i plywood och t h "Njord" i epoxibehandlad gran - båda från Petruskajak.

– Det fanns många möjligheter att testa olika kajaker och diskutera med ”fantaster” av olika slag. Grönlandspaddling verkar öka i omfattning .  Björn Thomasson var som vanligt på plats – och hade fullbokade kurser i konsten att paddla på grönländskt vis.

– I närområdet runt Stocken finns en fantastiskt omväxlande arkipelag. Första dagen hade vi siktet inställt på ta oss till Vallerö och Käringön. I strålande solsken och en svag västan i våra ansikten gick färden genom trånga passager och öppna vatten utmed Härmanös södra del.

Vi lämnar Stocken med siktet inställt på Härmanö huvud

Ett segelfartyg korsar vår färd.

– Vi kryssar oss fram mellan mängder av holmar och skär strax söder och intill södra delen av Härmanö – söker oss in i ett ”virrvarr” av små kobbar och skär sista biten fram mot Härmanö huvud – där det öppna havet tar vid.

Ut mot Härmanö huvud.

"Läcker" skärgård - som gjord för paddling -innanför Härmanö huvud.

– Ut på öppna vidder vid Härmanö huvud för att känna på storhavets puls. Tillbaka i lätt surf  in mot Vallerös underbara sandbottnar och sandstränder – på öns ”skyddade” ostsida. Vidare gick färden sedan mot Käringön.

Trång passage mellan Tornö och Vallerö.

”Om du vill uppleva ett typiskt fiskesamhälle så skall du besöka Käringön. Till Käringön (som alltså inte stavas ”Kärringön”) åker du med personfärja från Hälleviksstrand på västra Orust. Namnet kommer av ett sjömärke som kallas ”Käring”. Här bor cirka 130 personer året runt. 180 av öns 200 hus är byggda före år 1920. 60 % av husen är idag fritidsfastigheter. På Käringön finns inga gatunamn. Varje hus har istället fått ett nummer och numret fungerar som adress.”

Käringön - vy från Vedholmen.

– Efter ”fikarast” på Vedholmen återvände vi till Stocken via ett otal passager i ett gytter av kobbar och skär innanför Vallerö.

Vind- och vågskyddad skärgård innanför Vallerö.

– Tillbaka vid Stocken igen – laddade vi om för kvällsmiddag och föredrag på Tofta Gård . Middagen serveras i en ”lätt” ombyggd ladugård och som idag används för konferenser och liknande. Maten smakade superbt efter dagens övningar. Efteråt var det en intressant och lärorik bildvisning och föredrag om en tuff paddling i farofyllda vatten i Patagonien.

Dag 2 Följde vi med ”Karlstads Långfärdspaddlarklubb” på en kort paddling till Gullholmen .

Karlstad Långfärdspaddlare

Vänerpaddlare vid Råön

”Gullholmen är ett av västkustens äldre fiskelägen. Under de stora sillperioderna på 1700- och 1800-talen växte samhället på ön och konservfabrik, salteri och segelmakeri tillkom. Man började använda kuttrar för fiske och fraktfart, vilket både skapade arbetstillfällen och gjorde Gullholmen till ett skeppar- och fiskesamhälle.

Överfallsväder vid Härmanös norra ände.

– Ja det finns mycket att se och uppleva i farvattnen kring Orust – detta är bara en mycket liten del av allt det fina som väntar besökaren.

– Vi återkommer gärna igen till nästa års Stockenträff.

– Glöm inte att anmäla Er till Orust Runt 2011 – en utmaning utöver det vanliga!

Annonser

2 svar to “Stockenträffen 2010”

  1. Stockenträffen 2010 | kajaknördar Says:

    […] bilder på norska padleforumet, Fridhemskanotisterna, Peter Svensson, Kajakbygget, Rune Eurenius, Ecotour Sweden, Ulf Johansson m. flera. av Pia, september 1st, 2010 | Tags: stockenträffen, träff, […]

  2. eventbyrå Says:

    Bra blogg! Du bör starta många fler. Jag älskar all info som tillhandahålls. Jag kommer att håll ögonen öppna:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: